تاریخچه بازی شطرنج در ایران
اصالت بازی شطرنج همیشه مورد بحث بوده است، قدمت این بازی به سدهی ششم میلادی در هندوستان باز میگردد. نوع اولیه بازی شطرنج به نام سانسکریت چاتورگا در امپراتوری گوپتا در زمان حکومت خسرو انوشیروان ساسانی معرفی شد.
شطرنج این بازی بسیار محبوب در ایران بنام چترنگ نام داشت. با فتح قلمرو امپراتوری ساسانیان توسط عربها در سراسر جهان گسترش پیدا کرد و نام شطرنج را به خود گرفت.
در قرن نهم ایرانیان و عربها، اروپا و روسیه را با بازی شطرنج آشنا ساختند. در اروپا بازی شطرنج دستخوش تغییراتی شد و با تغییر حرکت مهرهها، سرعت بیشتری به خود گرفت.
تاریخچه قهرمانی بازی شطرنج
رقابت قهرمانی بازی شطرنج در اواخر قرن نوزدهم بنیانگذاری شد و نخستین قهرمان شطرنج جهان ویلهلم اشتاینیتس نام داشت. این قهرمان اهل بوهم، در سال 1886 با پیروزی بر رغیب خود به نام یوهانس تسوکرتورت از انگلیس، این عنوان را به دست آورد.
قهرمان فعلی بازی شطرنج جهان ماگنوس کارلسن، که در سال 2013 در مقابل ویسواناتان آناند، ضمن کسب عنوان قهرمانی جهان، به سلطه ۶ ساله آناند بر شطرنج جهان خاتمه داده و این عنوان قهرمانی را کسب نموند.
رقابت های شطرنج بدون محدودیت سنی و جنسی برگزار میشوند، هم زنان و هم مردان امکان کسب عنوان قهرمانی بازی شطرنج را دارند و میتوانند درجات استادی را دریافت کنند.
روز جهانی شطرنج
در سال 1966 یونسکو به مناسبت گرامیداشت 20 جولای سال 1924 که روز تاسیس فدراسیون جهانی شطرنج میباشد را روز فیده یا روز جهانی شطرنج نام نهاد.
بازی شطرنج مردم سراسر جهان را با هم متحد کرده است و در حال حاضر 187 کشور عضو فدراسیون جهانی شطرنج میباشند. فدراسیون جهانی در نظر دارد تعداد بازیکنان این بازی را به حداقل یک میلیارد برساند و به همین خاطر پروژه ی شطرنج در مدارس مهمترین اولویت فدراسیون جهانی شطرنج میباشد که در کشورهای مختلف جهان در حال اجرا است.
تهیه شده در واحد دیجیتال مارکتینگ شرکت لبنیات مادی (میماس)